Както обеща преди десетина дни министърът на туризма, здравното министерство действително обяви

...
Както обеща преди десетина дни министърът на туризма, здравното министерство действително обяви
Коментари Харесай

МЗ разиграва смарт часовници на томбола за ваксинирани

Както обеща преди десетина дни министърът на туризма, здравното министерство фактически разгласи лотария за имунизирани против ковид жители в опит да насърчи зациклилата имунизация у нас.

Тя е оповестена като " поощрителна игра с предметни награди за имунизирани лица ", с която ще бъдат раздадени общо 102 смарт часовника. Томболата ще се организира в интервала от 30 септември 2021 година до 31 октомври 2021 година Печелившите ще се дефинират на инцидентен принцип посредством чоп, който ще се организира всеки петък в интервала на кампанията от здравното ведомство. Правилата на играта, формата за регистрация и спомагателна информация са налични на интернет страницата на акцията - www.coronavirus.bg.

В нея могат да вземат участие лица над 12 година, които са се ваксинирали против COVID-19, само че единствено в интервала сред 30 септември и 31 октомври, без значение дали имунизационният цикъл е приключен. Т.е. към този момент ваксинираните няма да могат да вземат участие. Всеки искащ да взе участие в играта жител, отговарящ на изискванията, може да се записва на уеб страницата coronavirus.bg, следвайки напътствията. Късмета си могат да пробват освен българските жители, и постоянно пребиваващите в страната задгранични жители, имунизирани на територията на България в интервала на играта (30.09.2021 г.-31.10.2021 г.) с една от четирите позволени за потребление в страната ваксини против COVID-19 (първа, втора или бустерна доза). " В първите дни от томболата участниците в поощрителната игра би трябвало да имат поради, че данните за осъществена имунизация от време на време се вписват в системата в края на работния ден и заради тази причина системата може да регистрира несполучлива регистрация. Затова се предлага да опитат да опитат да създадат своята регистрация на по-късен стадий ", поучават в детайли от ведомството на министър Стойчо Кацаров.

Софтуерът за тегленето на печелившите и за онлайн регистрацията за присъединяване в играта са създадени от " Информационно обслужване "  АД. Фирмата към този момент има опит в провеждането на обществени акции с награди за участниците, като томболата с касови бележки на Национална агенция за приходите, показват от Министерство на здравеопазването.  " Информационно обслужване "  има ангажимент да обезпечи сигурността на персоналните данни на участниците, както и прецизното съблюдаване на разпоредбите и правилното изтегляне. В случай че по време на играта или след нейния край бъде открито, че някои от спечелилите участници не дават отговор на изискванията на разпоредбите, техните награди ще бъдат включени в идващите жребии за разпределение всред всички неспечелили участници в играта. Жребият ще се прави на инцидентен принцип, чрез особено създаден за потребностите на играта програмен продукт, който в действително време ще извежда изтеглените печеливши участници. Всеки участник може да се записва единствено един път в интервала на акцията. С това ще взе участие във всички тегления.

Томболата е част от новата информациона акция на Министерство на здравеопазването, която има за цел да насърчи имунизацията против COVID-19 в страната, която е на извънредно ниско равнище. Тя включва изпращането на SMS до частните клиенти на трите телекомуникационни оператори в страната - А1, Виваком и Теленор. До 31 октомври жителите ще получават следното насърчително съобщение без значение какъв е техният имунизационен статус: " Ваксините против COVID-19 избавят живот! Имунизирай се до 31.10.2021 година и участвай за един от 102 смарт часовника. Повече тук: https://coronavirus.bg/. Кампания на Министерството на здравеопазването ".

 

ЗАСЕЧКА

На фона на новата акция Министерство на здравеопазването, както и НЗОК, получиха препоръки от Омбудсмана поради проблеми при разкриването и работата на Коронавирус зоните, включително и при обезпечаване на медикаментите за домашно лекуване на пациенти с ковид, които се заплащат от здравната каса. Диана Ковачева изразява безпокойство от информацията, че разкритите все още Коронавирус зони, посредством които се чака да бъдат лекувани в домашни условия леките случаи на ковид, не обезпечават отмерено и задоволително покритие на цялата страна. " Така на процедура в доста региони на страната, включително отдалечени и труднодостъпни обитаеми места, пациентите действително, а с цел да стигнат до най-близката такава се постанова да употребяват превоз, в нарушаване на противоепидемичните ограничения ", споделя тя. Доц. Ковачева показва паника и от изявления на общопрактикуващи лекари, съгласно които Коронавирус зоните на процедура не работят, пациентите действително се насочват към персоналните лекари, които пък не разполагат с пълномощията да предписват нужните за лекуване медикаменти, с което се нарушава правото на достъп на жителите до лекуване, заплащано от НЗОК.

Омбудсманът добавя, че при възнаграждение от НЗОК на домашното лекуване на пациенти с COVID-19, се следят проблеми и при предписването, и при приемането на лекарствени артикули. Проблемите са в техния лист, реда за определяне, продължителността на лекуването и равнището им на реимбурсиране от НЗОК, включително и заради неналичието и в аптеките. " Бих желала също да отбележа и казуса, произлизащ от нуждата електронната рецепта, съдържаща до три лекарствени продукта, да бъде изпълнена от една аптека, което постоянно е невероятно и основава съществени усложнения за жителите и опасности за работещите в аптеките ", показва публичният бранител. Затова в рекомендацията си упорства за преразглеждане на листата на медикаментите за домашно лекуване на COVID-19 и на равнището им на възнаграждение от НЗОК. 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР